21.6.06

Manifest dels anti-pacte del BLOC

Proposta de resolució al Consell Nacional del BLOC

BLOC, tu pots!

El nacionalisme polític al País Valencià es troba, a menys d’un any vista de les eleccions autonòmiques de 2007, en el millor moment de la seua història. El Bloc Nacionalista Valencià, com a força unitària del nacionalisme valencià, té el major grau d’implantació territorial, institucional i social que mai havia assolit un partit polític valencianista en els darrers 30 anys. Amb quasi 300 regidors, 23 alcaldies i presència organitzada en 19 comarques, el BLOC encara les properes eleccions partint d’una base de més de 140.000 vots municipals i un 6 % (7,1 a Castelló; 5,8 a València i 5,2 a Alacant) i 114.000 vots autonòmics, amb un 4,8 %, una base a la que cal afegir el treball diari durant tres anys de tots els nostres càrrecs públics, orgànics i de la nostra militància i entorn de simpatitzants. Treball de consolidació d’un projecte que no ha deixat de créixer elecció rere elecció, obtenint el suport de cada vegada més ciutadans i ciutadanes, els quals han anat reconeixent la importància, la necessitat, d’una força política valencianista que defense, des del progressisme, els seus interessos. Una força política valencianista que s’apareix cada vegada més útil als electors, tant per a resoldre els seus problemes més propers, al municipi, com per a confiar en ella en les eleccions a Corts Valencianes.

Amb estes realitats, i amb les més que esperançadores dades de les darreres enquestes aparegudes, que donen al BLOC els millors resultats de la seua història, el nostre partit ha de ser capaç de contribuir d’una manera decisiva al que és una urgència nacional inajornable: propiciar un canvi de govern a la Generalitat Valenciana. Este canvi ha de permetre començar a revertir un procés polític que representa l’antítesi de l’ideari polític valencianista i progressista que defensa el BLOC: utilització política de la llengua, nul suport als serveis públics, privatitzacions, corrupció, crisi econòmica, destrucció del territori, utilització partidista dels mitjans de comunicació i les institucions... És imprescindible, doncs, que el BLOC col•labore decisivament per al canvi, i que condicione eixe canvi des de les nostres postures valencianistes i de progrés.

Ens trobem, doncs, en una situació clau. Per una banda, el recolzament del BLOC, en tant que força d’estricta obediència valenciana que defén els interessos socials, econòmics, mediambientals i culturals dels valencians i les valencianes, no deixa de créixer. Per una altra, la conjuntura política provocada per 11 anys de majoria absoluta del PP, exigeix del BLOC una postura decidida pel canvi polític a la Generalitat. Finalment, i segons apunten les enquestes tretes a la llum, tant les pròpies del partit com les encarregades per mitjans de comunicació, les espectatives electorals de la nostra formació són les millors que mai ha tingut un partit polític nacionalista valencià.

Amb tot, cal actuar amb responsabilitat, valentia i realisme.

Responsabilitat envers els nostres electors actuals, principal capital que té el BLOC, els quals han optat per una força política les característiques principals de la qual són el nacionalisme i el progressisme. Característiques que no podem difuminar o distorsionar a l’hora de presentar-nos de nou a unes eleccions a Corts Valencianes, ja que això podria representar una pérdua de suport d’aquells que ens donen sentit com a partit: els nostres votats més fidels i consolidats, aquells que voten valencianista i progressista. Tantmateix, correm el risc que el BLOC quede desdibuixat com a referent polític nítid del nacionalisme valencià, i eixe espai electoral i sociològic intenten ocupar-lo altres forces polítiques com UV o ERPV.

Valentia a l’hora de bastir una proposta que, sense renuciar als trets que ens han fet arribar on ara ens trobem, permeta donar el petit salt quantitatiu que ens falta per impulsar el gran canvi qualitatiu que representarà entrar amb força i Grup propi a les Corts Valencianes. Una proposta que, necessàriament, ha de tindre com a marc, la nostra definició com a força política d’estricta obediència valenciana i compromesa amb els valors del progressisme i l’ecologisme i com a base referencial, el nostre excel•lent treball municipal, reconegut socialment, i cada vegada més, per la singularitat que li conferixen els nostres trets ideològics identitaris. Una proposta que permeta articular un espai nacionalista i de progrés útil per canviar el govern de la Generalitat i per començar a portar les nostres bones pràctiques a nivell local i comarcal a les institucions autonòmiques. Una proposta que, des de la coherència entre allò que defensem als municipis i allò que proposem en la nostra candidatura autonòmica, permeta incrementar el grau de fidelització del vot municipal i que, alhora, il•lusione a nous votants farts del govern del PP i de les dinàmiques sucursalistes de la politíca valenciana.

I realisme perquè per assolir els objectius de canvi adés apuntats no hi ha cap fórmula màgica: només la consolidació del nostre espai propi, de l’espai valencianista i de progrés, en forma de Grup Parlamentari propi, pot permetre el canvi. Els diputats i diputades del Grup Parlamentari Nacionalista, sumats als altres Grups parlamentaris progressistes de les Corts Valencianes, són els que han de fer possible el canvi. Una candidatura nítidament valencianista i progressista conformada al voltant del BLOC no deixarà fora cap vot del nostre espai; en canvi, una candidatura on les nostres propostes es difuminaren en les d’altres opcions, representaria una fuita de vots, tant nostres com dels altres partits, que finalment reduiria el número de diputats totals per impulsar eixe canvi tan necessari per al País Valencià.

Per tot això, davant l’oportunitat històrica d’obrir una nova etapa per a la política valenciana on el valencianisme polític pot i ha de jugar un paper fonamental i decisiu, amb la determinació de contribuir a la construcció nacional des del conjunt de les institucions, però sense renunciar a presentar-nos com el que som, una de força política d’estricta obediència valenciana, proposem la següent:

RESOLUCIÓ

1) Ratifiquem, com vam manifestar al nostre darrer Congrés, que el BLOC vol ser útil per al canvi polític de la manera més eficaç possible tot garantint que la nostra representació institucional comptarà per fer-lo realitat. Considerem que la consolidació d’un espai nacionalista valencià i de progrés, que entre amb un Grup propi a les Cortes Valencianes, és l’opció òptima per garantir el canvi.
2) L’EN elaborarà un pla estratègic que incloga com a objectius bàsics la millora del grau de fidelització del vot municipal/autonòmic i l’increment de vot a les grans àrees urbanes, tot consolidant el ja existent.
3) Per tal de col•laborar a assolir l’objectiu indicat al punt 1, l’EN continuarà analitzant els possibles escenaris polítics que poden donar-se fins a les eleccions autonòmiques i mantindrà els contactes amb altres formacions polítiques d’estricta obediència valenciana, d’esquerres i ecologistes, per tal de reeditar, si calgués, una proposta electoral autonòmica semblant a la del 2003. Fruit d’estes converses podria configurar-se una candidatura autonòmica que aglutine tot l’espai valencianista, ecologista i de progrés, i on el BLOC fóra la referència principal tant a nivell d’imatge com de propostes programàtiques.
4) En qualsevol cas, el BLOC no atenua ni renuncia al seu propi projecte polític, el qual s’ha de convertir en l’eix de l’espai valencianista, ecologista i de progrés.
5) L’EN oferirà a totes les associacions i entitats de caràcter cívic, valencianista, ecologista i de progrés, la possibilitat de contribuir a esta candidatura autonòmica, amb propostes, recolzament o qualsevol altre tipus de col•laboració activa que permeta avançar cap a l’objectiu del canvi polític al País Valencià.
6) L’objectiu de la candidatura autonòmica del BLOC, o bastida al seu voltant, serà obtindre un mínim de quatre diputats, els quals, sumats a les altres forces polítiques progressistes en la línia de propiciar un canvi de Govern a la Generalitat, seran clau per condicionar este canvi i per tal que la veu del nacionalisme hi estiga present amb força i sense lligams a l’hora de gestionar-lo.


Signat:

Baltasar Alagarda i Villar (La Plana Baixa)
Joan Cebolla i Boix (La Ribera Baixa)
Jordi Davó i Moltó (L’Alcoià-Comtat)
Rafael Llorca i Signes (La Marina Alta)
Carles López i Cerezuela (El Camp de Morvedre)
Àgueda Micó i Micó (La Vall d’Albaida)
Josep Riera i Vicent (L’Horta Nord)
Miquel Torres i Gascon (La Plana Alta-L’Alcalatén)

Font: web del Bloc