OTO LUQUE
El BES, com a corrent d´esquerres, ha treballat al si del BLOC a favor d´un pacte ample de l´esquerra plural del País Valencià. Però, no ens enganyem, d´acord amb la realitat sociopolítica valenciana, el pal de paller d´aquest acord són EUPV i el BLOC; sense algun dels dos el pacte no serà possible. Tots dos hauran d´aprendre a tractar-se com a aliats necessaris i confiables.
Només a partir d´aquesta consideració farem creïble un pacte que aglutine altres forces polítiques i il.lusione l´electorat.
És per això que, als darrers anys, de forma clara i decidida, hem organitzat actes, hem mantingut reunions i ens hem pronunciat a favor d´un pacte, d´un compromís pel nostre país. Amb un objectiu clar: fer fora el PP del govern de la Generalitat i escometre un canvi profund de les polítiques econòmiques, ambientals i socials.
I és en aquest procés que ens hem trobat amb companys d´Esquerra Unida (i no únicament d´Esquerra i País), Verds i altres nacionalistes d´esquerres.
És per això que la proposta que va aprovar el darrer Consell Nacional d´EUPV ens resulta particularment decebedora. Molta gent que espera l´acord amb grans dosis d´il·lusió hi ha reaccionat amb perplexitat i també amb indignació per l´actitud contrària al pacte que, sense dubte, hi ha al darrere.
Des del BES del BLOC, fins i tot hem arribat a pensar que es tracta d´una proposta basada en la desconfiança, en la humiliació, i que en la pràctica implica "vençuts i guanyadors". I això, entre companys que volen treballar junts per un projecte de futur engrescador per al País, resulta inacceptable.
No podem acceptar un procés no pactat, amb un clar component impositiu per a una de les parts (que és absolutament necessària, d´altra banda) de l´acord. No és eixa la democràcia per la qual lluitem cada dia i en cada àmbit de la vida social (política, familiar o laboral). No és un bon inici per al futur.
Cal introduir un clima de cooperació i complicitat dins dels integrants de la futura coalició com a garantia de treball fructífer i útil, políticament i social, a la ciutadania. El servei al país ha de ser-hi l´objectiu primordial. Hem de garantir l´estabilitat del grup parlamentari com a eina de projecció i de prestigi social. I això implica equilibrar la representativitat dins de les llistes -i, per tant, del grup parlamentari- com a garantia d´estabilitat, on totes les forces polítiques es troben còmodes, les bases i l´electorat engrescats i justament representats.
Cal fugir del sectarisme. Per tant, cal estar dispostos (tots) a cedir-ne part de la representació en favor de les forces minoritàries tot garantint-ne la representació.
Cal configurar la coalició i el grup parlamentari amb un esperit de continuïtat fonamentat en la cooperació i en la igualtat, en les coincidències programàtiques i d´acció política de govern.
Ha de quedar ben palesa la voluntat ferma d´arribar a acords en benefici dels valencians i de les valencianes que desitgen i necessiten un canvi polític, per totes les raons ja esmentades a bastament en altres textos i intervencions (democràcia, transparència, serveis públics, medi ambient...).
Des del BES, veiem amb preocupació com la lluita pel manteniment del poder al si d´EUPV pot fer malbé les legítimes aspiracions de milers de valencians i valencianes que arran dels darrers posicionaments del BLOC, els partits verds i/o ecologistes i determinats sectors d´EUPV favorables a construir una alternativa d´esquerres, albiraven un canvi en el govern de la Generalitat.
Però, per al BES els criteris fixats per a un acord preelectoral són del tot inassumibles, fonamentalment perquè suposen un menyspreu absolut envers els nostres votants i les nostres bases socials.
Durant molts anys les esquerres hem lluitat per fer del País Valencià un espai de convivència més democràtic, i això passava per eliminar l´antidemocràtica barrera del 5%, que deixava sense veu 115.000 valencians i valencianes. I ara resulta que se´ns pretén imposar una barrera encara menys democràtica, i així els 115.000 votants del BLOC veuen reduïda la seua possible representació a dos diputats, segons l´oferta actual, mentre que els 155.000 votants d´EUPV gaudeixen d´una representació de 6 diputats, amb la qual cosa cada diputat del BLOC "costaria" 55.000 vots, mentre que cada diputat d´EUPV en costaria 25.000. La manca d´equitat és ben palesa i gens engrescadora. Sense il·lusió aquesta coalició no anirà massa lluny.
El pacte d´esquerres és desitjable, és necessari, però hem d´anunciar que el pacte no ha de servir, com sembla que algú pretén, per arraconar la veu dels nacionalistes valencians, de l´esquerra valencianista.
El BLOC, arran del seu darrer congrés, ha reafermat de forma ben palesa l´espai de valencianisme i d´esquerra que mai ha abandonat, i això és ben positiu per al conjunt del país i per a les aspiracions de major justicia i igualtat. Però, novament ens topem amb visions, al nostre entendre, plenes de perjudicis i intencions d´hegemonitzar sectors de l´esquerra que és, afortunadament diversa, amb personalitat pròpia i que en benefici de l´enriquidora pluralitat cal preservar.
La societat espera una explicació raonada d´una actitud que de consolidar-se només beneficiaria el PP.
Des del BES, però, continuarem treballant activament, al si del BLOC, per oferir a la societat valenciana un acord electoral que faça possible tres fites: 1) desbancar el PP de la Generalitat; 2) condicionar el govern des de l´esquerra i el valencianisme per a canviar les polítiques en favor de la majoria de la societat; i 3) possibilitar una representació àmplia de tots els colors i sensibilitats de l´esquerra i el nacionalisme, que l´actual i antidemocràtica llei electoral impedeix.
És per això que volem fer una crida a la ciutadania conscient d´aquest país a favor d´un pacte que considerem necessari, però fonamentat en paràmetres justos.
Cal que el conjunt de les forces polítiques sensibles a aquest discurs i altres forces socials treballem per fer possible l´acord. Sense la implicació de tothom no hi haurà pacte. Considerem que també és una responsabilitat de tots i de totes (sindicats, associacions cíviques, etc...) contribuïr a construir el pacte que la situació ens reclama. Per la dignitat del País Valencià.
* Signen també Xavier Hervàs, Antoni Montesinos, Juli Just, Tomàs Pérez, Barbera Peris, Francesc Garcia, Bonventura Casanova, Tomàs Ferrandis, tots ells membres del BES.
Font: Levante-EMV 30/09/06
30.9.06
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada